menu
Tájékoztató
Ön itt van:  Tájékoztató
information
19
Jún
Hallásébresztés - tények és tévhitek :)

Sokan kérdezik, mi is történik a Hallásébresztés folyamán. Lényegében ez egy 10 napos, csoportos terápia, minden nap naponta kétszer fél óra zenehallgatással jár. És lényegében ez az egyetlen dolog, amit Dr. Pataki László megtartott az előzetesen megismert Dr. Guy Berard / AIT / FST nevű terápiából. A két módszer teljesen más céllal működik.

A Pataki-Kolláth-féle Hallásébresztés a túlérzékeny hallás kezelésére jött létre, tehát a terápián részvétel alapvető feltétele a túlérzékeny hallás, ami garantáltan enyhülni fog, vagy teljes mértékben megszűnnek a zavaró hatások. Közvetett módon más területeken is hoz javulást, de ezek előre nem kiszámíthatók. Az elmúlt két év adatai alapján 95% fölötti eredményességet értünk el a túlérzékeny hallás elmulasztásában.

A 10 nap alatt az egyetlen szabály, hogy semmilyen hangszóróból érkező hangot nem hallgathat a gyermek, igaz, hogy ez a szabály szigorúan betartandó, de jó hír, hogy ez csak a 10 napra érvényes.

Emellett minden más fejlesztés és terápia végezhető, bárhová mehet a gyermek a hangszóróból érkező hangok elkerülésével, mindössze annyit kérünk, hogy ahol egyébként is befogja a fülét, azokat a helyeket kerüljék el. Szintén kérjük, hogy lehetőleg ne szédüljenek el a gyerekek a terápia folyamán. A 11. naptól bármilyen tevékenység szabadon végezhető. 

A terápiát megismételni nem szükséges, 2018-ban mindössze 4 gyermek volt a kezelt 700 főből, akinek második terápiára lett volna szüksége. 

A terápia után nagyjából 3 hónappal kontroll vizsgálatra kell visszajönni, de újabb hallásmérésre (audiológiára) nem szükséges elmenni.

A Hallásébresztés terápia nem váltja ki más terápiák szükségességét, hiszen az esetleges rossz beidegződések átdolgozásához a legtöbb esetben segítségre van szükség. A Hallásébresztés megteremti az alapot ahhoz, hogy más terápiák eredményesebben működjenek. 

Kapcsolódó bejegyzések:
Hallási túlérzékenység következményei
Túlérzékeny hallás tünetei
Elérhetőségek
2
Jún
Betartandó terápiás szabályok
A 10 napos terápia sikeressége érdekében fontos betartani néhány szabályt. Kerüljük a hangszórókból érkező hangokat, például TV, számítógép, rádió, bevásárlóközpontok, stb., mert ezek csökkenthetik a terápia sikerét. A terápia ideje alatt lehetőleg ne forogjon a gyermekünk, a forgó mozdulatokat mellőzzük (körforgás, körhinta). A 10 nap alatt a lehető legkevesebbre kell csökkenteni a gyermeket körülvevő zajokat, hangingereket.
2
Jún
Hallásébresztés
A terápia kifejlesztése Dr. Pataki László gyógypedagógus, logopédus, gyermek fül-orr-gége szakorvos, foniáter és Kolláth Zoltán csillagász szakember áldozatos munkájához fűződik. A terápia alatt a gyermekek fejhallgatóval hallgatnak kifejezetten a számukra készített zenét, 10 egymást követő napon. Naponta kétszer 30 perc zenehallgatás zajlik, a kettő között 3 óra szünet van, amely időben a gyermekek a szülőkkel elmehetnek játszótérre, ebédelni, kisebb kirándulásokat szervezhetnek, vagy maradhatnak a helyszínen játszani. A terápia során gyermekfelügyeletet nem áll módunkban vállalni, azaz minden esetben egy felnőtt személynek kell kísérnie és végig felügyelnie a gyermeket. Minden nap legkésőbb fél 2-kor végeznek a gyerekek a napi programmal. Bármilyen kérdés esetén állunk rendelkezésükre a 36 (20) 592 1292 számon.
8
Aug
Regisztrációs folyamat szülők részére
Ha felkeltette érdeklődését a hallási túlérzékenység, de nem biztos abban, hogy Önöknél lehet-e ilyen gond, vagy már voltak hallásvizsgálaton, ahol túlérzékeny hallást (túlhallást) állapítottak meg, akkor regisztráljon Hallásébresztés terápiára.  A jelentkezés ezen a weboldalon keresztül történik. A következőkben ismertetjük ezt a folyamatot. Regisztráció Elsőként regisztrálni szükséges az oldalra a szülőknek. Érvényes e-mail cím megadásával tudnak regisztrációt elvégezni, a főoldal jobb felső sarkában található regisztráció gomb megnyomásával. A regisztráció elküldésével a rendszer egy aktiváló e-mailt küld a megadott e-mail címre. Ha az abban szereplő linkre kattint, akkor érvényessé válik a regisztrációja, azaz be tud lépni az oldalra az e-mail címével és a jelszavával.  Gyermek rögzítése A szülők regisztrációja után páciensként tudják felvenni a gyermeket, egy szülő több gyermeket is felvehet. Belépés után a Profil oldalára kell menni,...
18
Márc
Elérhetőségek
Egészségpillér Nonprofit Kft. 1194 Budapest, Pákozd u. 40.  http://www.egeszsegpiller.hu   Tel: +36 20 592 1292 (hívható 9-17 között) E-mail: hallasebresztes@gmail.com   Terápia helyszíne: 1194 Budapest, Pákozd u. 40. PARTNEREK TELEFONSZÁM   Budapest XIX. ker. (KÖZPONT) Egészségpillér Nonprofit Kft. +36 20 592 1292 HÍVHATÓ 9-17 KÖZÖTT Budapest XI. ker. Zenta Stúdió (Fehér-Cserményi Orsolya, Gábor) +36 20 437 7468 HÍVHATÓ 10-17 KÖZÖTT Biatorbágy Gamma Fejlesztő Központ +36 30 261 7276   Dunaújváros   +36 20 541 1041   Gödöllő Varga Iza +36 20 961 4974   Kiskunfélegyháza Dr....
1
Máj
Túlérzékeny hallás - divat, hóbort, hiszti?
Szakmai körökben sokan tagadják, esetleg támadják a túlérzékenység fennállását. Miről is van szó? Hallási túlérzékenységről vagy "túlhallás"-ról akkor beszélhetünk, ha valaki a nulla decibelnél halkabb hangok hallatán is jelez az audiológiai mérésen. Ahhoz, hogy ezt az információt megértsük, tisztáznunk kell, hogy nulla decibel valójában egy emberek által kijelölt referenciaérték, tehát azt a leghalkabb hangot jelöli, amit elvileg az emberi fül észlelni képes. Magyarul, nulla decibel nem a csend!   Magyarországon szinte minden audiométer képes -10 DB-es hangok mérésére, ezért elvi síkon mindenhol lehetséges a túlérzékeny hallást diagnosztizálni. Ez mégsem történik meg, hiszen a hallásmérést végző személyek - kevés kivétellel - nem hajlandók halkabb hangot kipróbálni, jelez-e a vizsgált személy, ha pedig vakmerők, és mégis megteszik, akkor hajlamosak azt mondani, hogy biztosan csak tippelt a vizsgált személy, és ezért nem állítják fel a diagnózist. A saját szemüknek sem hiszik el,...
8
Máj
Túlérzékeny hallás tünetei
A hallási túlérzékenység legjellemzőbb megnyilvánulási formája az, ha a gyerkőcöt nem csupán a hangerő zavarja, hiszen azzal például semmi gondja nincs, ha a kedvenc meséjét maximális hangerőn hallgatja, hanem bizonyos jellegű hangok, például a kézszárító, hajszárító, vagy más hasonló eszközök túl hangosak számára, érzékenyebben reagál rájuk, mint egy átlagos gyermek. Az is árulkodó tünet, ha beszédfejlődése nem indul be, megáll, vagy a logopédiai fejlesztés eredménytelen.  Megpróbáltunk egy listát összeállítani azokról a tünetekről, amik a legyakrabban előfordultak nálunk. Ha a következőkben felsorolt tünetek közül néhány jellemző a gyermekére, akkor mindenképp érdemes megvizsgáltatni. Inkább legyen egy vizsgálati eredmény arról, hogy nincsen túlérzékenysége, mint hogy ne foglalkozzunk azzal, ha mégis van.  • befogja a fülét • ingerkeresés • túlkiabálás • fél a váratlan hangoktól • vihar vagy tenger zaját nem szereti • nem bírja a wc lehúzást, fürdőkádat, kézszárítót,...
18
Máj
Hallási túlérzékenység következményei
Milyen betegségek, problémák fennállása esetén gyanakodjunk túlérzékenységre? A túlérzékeny hallásnak közvetlen és közvetett következményei lehetnek: diszlexia, diszgráfia, autizmus, ADHD diagnózisok koncentrációs, és figyelemzavar fáradékonyság fejfájás viselkedészavarok verekedések, feszültségek szövegértési, szövegészlelési, logopédiai problémák mozgáskoordináció, finommotorika kirekesztettség érzés, önbizalomhiány A Hallásébresztés nem csodamódszer! Biztosan tudjuk ígérni, hogy a túlérzékeny hallás elmúlik, és az ahhoz kapcsolódó területeken a tünetek csökkenését érjük el. Lényegében azokat a problémákat fogja enyhíteni, amelyek a túlérzékenységgel állnak összefüggésben. Azt nem lehet elvárni, hogy minden területen varázsütésszerűen javul majd a gyermekek működése. Olyan módszer, ami mindenre megoldás, és egyben minden problémát elmulaszt, nem létezik! A gyerekek idegrendszeri működése nagyon összetett, így a legtöbb esetben szükség van Hallásébresztésre,...
1