menu
Tájékoztató
Ön itt van:  Tájékoztató
information
19
Jún
Hallásébresztés - tények és tévhitek :)

Sokan kérdezik, mi is történik a Hallásébresztés folyamán. Lényegében ez egy 10 napos, csoportos terápia, minden nap naponta kétszer fél óra zenehallgatással jár. És lényegében ez az egyetlen dolog, amit Dr. Pataki László megtartott az előzetesen megismert Dr. Guy Berard / AIT / FST nevű terápiából. A két módszer teljesen más céllal működik.

A Pataki-Kolláth-féle Hallásébresztés a túlérzékeny hallás kezelésére jött létre, tehát a terápián részvétel alapvető feltétele a túlérzékeny hallás, ami garantáltan enyhülni fog, vagy teljes mértékben megszűnnek a zavaró hatások. Közvetett módon más területeken is hoz javulást, de ezek előre nem kiszámíthatók. Az elmúlt két év adatai alapján 95% fölötti eredményességet értünk el a túlérzékeny hallás elmulasztásában.

A 10 nap alatt az egyetlen szabály, hogy semmilyen hangszóróból érkező hangot nem hallgathat a gyermek, igaz, hogy ez a szabály szigorúan betartandó, de jó hír, hogy ez csak a 10 napra érvényes.

Emellett minden más fejlesztés és terápia végezhető, bárhová mehet a gyermek a hangszóróból érkező hangok elkerülésével, mindössze annyit kérünk, hogy ahol egyébként is befogja a fülét, azokat a helyeket kerüljék el. Szintén kérjük, hogy lehetőleg ne szédüljenek el a gyerekek a terápia folyamán. A 11. naptól bármilyen tevékenység szabadon végezhető. 

A terápiát megismételni nem szükséges, 2018-ban mindössze 4 gyermek volt a kezelt 700 főből, akinek második terápiára lett volna szüksége. 

A terápia után nagyjából 3 hónappal kontroll vizsgálatra kell visszajönni, de újabb hallásmérésre (audiológiára) nem szükséges elmenni.

A Hallásébresztés terápia nem váltja ki más terápiák szükségességét, hiszen az esetleges rossz beidegződések átdolgozásához a legtöbb esetben segítségre van szükség. A Hallásébresztés megteremti az alapot ahhoz, hogy más terápiák eredményesebben működjenek. 

Kapcsolódó bejegyzések:
Hallási túlérzékenység következményei
Túlérzékeny hallás tünetei
Elérhetőségek
8
Máj
Túlérzékeny hallás tünetei
A hallási túlérzékenység legjellemzőbb megnyilvánulási formája az, ha a gyerkőcöt nem csupán a hangerő zavarja, hiszen azzal például semmi gondja nincs, ha a kedvenc meséjét maximális hangerőn hallgatja, hanem bizonyos jellegű hangok, például a kézszárító, hajszárító, vagy más hasonló eszközök túl hangosak számára, érzékenyebben reagál rájuk, mint egy átlagos gyermek. Az is árulkodó tünet, ha beszédfejlődése nem indul be, megáll, vagy a logopédiai fejlesztés eredménytelen.  Megpróbáltunk egy listát összeállítani azokról a tünetekről, amik a legyakrabban előfordultak nálunk. Ha a következőkben felsorolt tünetek közül néhány jellemző a gyermekére, akkor mindenképp érdemes megvizsgáltatni. Inkább legyen egy vizsgálati eredmény arról, hogy nincsen túlérzékenysége, mint hogy ne foglalkozzunk azzal, ha mégis van.  • befogja a fülét • ingerkeresés • túlkiabálás • fél a váratlan hangoktól • vihar vagy tenger zaját nem szereti • nem bírja a wc lehúzást, fürdőkádat, kézszárítót,...
18
Máj
Hallási túlérzékenység következményei
Milyen betegségek, problémák fennállása esetén gyanakodjunk túlérzékenységre? A túlérzékeny hallásnak közvetlen és közvetett következményei lehetnek: diszlexia, diszgráfia, autizmus, ADHD diagnózisok koncentrációs, és figyelemzavar fáradékonyság fejfájás viselkedészavarok verekedések, feszültségek szövegértési, szövegészlelési, logopédiai problémák mozgáskoordináció, finommotorika kirekesztettség érzés, önbizalomhiány A Hallásébresztés nem csodamódszer! Biztosan tudjuk ígérni, hogy a túlérzékeny hallás elmúlik, és az ahhoz kapcsolódó területeken a tünetek csökkenését érjük el. Lényegében azokat a problémákat fogja enyhíteni, amelyek a túlérzékenységgel állnak összefüggésben. Azt nem lehet elvárni, hogy minden területen varázsütésszerűen javul majd a gyermekek működése. Olyan módszer, ami mindenre megoldás, és egyben minden problémát elmulaszt, nem létezik! A gyerekek idegrendszeri működése nagyon összetett, így a legtöbb esetben szükség van Hallásébresztésre,...
1